Alopecia androgenetica
'Alopecia androgenetica' is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met 'mannelijke kaalheid'.



Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes door het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT).
Bij vrouwen komt het vaak voor op latere leeftijd, tijdens of rond de menopauze of eventueel na een hormonenkuur. Het proces gaat veel langzamer en leidt zelden tot kale plekken. Toch zijn er, net als bij mannen, ook vrouwen die op zeer jonge leeftijd geconfronteerd worden met haarverlies.


Alopecia androgenetica komt meestal voor bij jonge mannen en bij mannen op middelbare leeftijd. Het maakt namelijk deel uit van het verouderingsproces dat al kan starten op 20- jarige leeftijd.
Zowel bij mannen als vrouwen is 'androgenetica' te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen, minder wordt. Bij mannen kan dit al optreden tijdens de puberteit. Naar schatting 40% van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met erfelijke haaruitval.

Sommige geneesmiddelen kunnen Alopecia androgenetica veroorzaken:
- Middelen die stoornissen van de menstruatiecyclus corrigeren.
- Middelen die de spiermassa kunnen vergroten, zoals anabole steroïden.
- Bepaalde corticosteroïden.
- Danazol, een middel dat wordt gebruikt voor de behandeling van een bepaalde vorm van onvruchtbaarheid.
Aan de hand van de Ludwig classificatie wordt bepaald in welk type je valt. Deze classificatie is een gradatieschaal voor alopecia androgenetica bij vrouwen.
