Alopecia cicatricialis
In dit geval is het zo: 'EENS DE HAREN WEG ZIJN, IS HET DEFINITIEF'.
is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de (hoofd)huid.
Littekenweefsel bevat geen haarfollikels dus er ontstaan kale plekken. Er zijn verschillende redenen waarom littekenvorming kan optreden:
- brandwonden (de beschadiging van de haarzakjes is onomkeerbaar en leidt tot kaalheid in de aangetaste zone)
- verwonding
- infectie/ontstekingen
- schimmelvorming
- aangeboren afwijkingen
- kwaad opzet, aanval
Normaliter evolueert dit proces zeer traag, maar in uitzonderlijke gevallen kan het ook enorm snel gaan. Het is van belang om bij een actieve aandoening, die tot littekenvorming kan leiden, een dermatoloog te raadplegen. Het is onmogelijk opnieuw haargroei in deze zones te verkrijgen. De behandeling van Alopecia cicatricialis blijft beperkt tot het behandelen van oorzaken om erger te voorkomen.
Lichen Planilaris
is een ontsteking van huid en/of slijmvliezen welke op veel verschillende plaatsen op én in het lichaam kan voorkomen. Er ontstaan kleine, jeukende vlakke blaasjes op de hoofdhuid. Bepaalde varianten tasten de haarfollikels aan waardoor kale plekken, littekenvorming en gedeeltelijke kaalheid kan ontstaan.
Folliculitis decalvans
De oorzaak van folliculitis decalvans is nog niet helemaal duidelijk.
Waarschijnlijk is er sprake van een auto immuun aandoeningen waarbij het afweersysteem van het lichaam een ontsteking veroorzaakt van de haarzakjes en daardoor haaruitval veroorzaakt.
Pseudopélade van Brocq
is een bijzondere vorm van Alopecia cicatricialis en is mogelijk het gevolg van een ontstekingsproces van de hoofdhuid waarvan de oorzaak meestal niet bekend is. Men vermoedt dat een auto-immuunreactie hieraan ten grondslag ligt.
FRONTALE FIBROSERENDE ALOPECIA (FFA)
is een cicatriciële (litteken) alopecia, die in 1994 voor het eerst door dr. Kossard beschreven is. Bij frontale fibroserende alopecia (FFA) is er sprake van plaatselijke haaruitval in de voorste haarlijn van het behaarde hoofd. De aandoening komt vrijwel alleen voor bij post menopauzale vrouwen van ± 50 jaar en ouder. Dermatologen nemen deze vorm de laatste jaren steeds vaker waar, maar de juiste oorzaak is tot nu toe onbekend. Hormonen kunnen een rol spelen aangezien de haaruitval vaak voorkomt na de menopauze, maar de oorzaak kan ook auto-immuum gerelateerd zijn.
LUPUS
Dit is een aandoening waarbij de weefselcellen en organen van het lichaam ontstoken geraken. Lijkt visueel op cicatricialis alopecia. Is ook een auto-immune aandoening. Chronische Lupus Erythematodes
Uit zich in ronde, verlittekende gebieden met roodheid in de (actieve) rand. De verlittekening is grotendeels onomkeerbaar en kan leiden tot kaalheid door de beschadiging van de haarzakjes.